#Coronahulp

1. Buurthulp
Veel mensen komen door de huidige maatregelen in de problemen. Denk aan risicogroepen of besmette personen die de deur niet uit mogen, zorgpersoneel dat driedubbele diensten werkt of werknemers wiens kinderen niet naar school kunnen. Gelukkig zijn er verschillende platformen waar jij je kunt aanmelden om bijvoorbeeld honden uit te laten, kinderen op te vangen of boodschappen te doen. Het aanbod van hulp gaat lekker, maar omdat veel ouderen momenteel geïsoleerd (en niet zo digitaal) zijn blijft de vraag nog wat achter. Dus ken jij iemand die hulp kan gebruiken, óf wil je zelf helpen? Aanmelden maar (linkjes zijn klikbaar):

 1. Gewoon mensen die mensen willen helpen
 2. Ready2help - Rode Kruis
 3. Facebook groep #Coronahulp
 4. I will help you
 5. Als jij zorgt, pas ik op

Verder hebben veel buurten/steden inmiddels eigen initiatieven gestart via Facebook, WhatsApp en buurtapps als Nextdoor. En ehh… ouderwets mensen aanspreken op straat of briefjes in de bus gooien is misschien nog wel effectiever.

2. Eenzaamheid tegengaan
Het RIVM verspreidde vorige week het advies om niet meer bij je opa en oma op bezoek te gaan. Ook veel verzorgingstehuizen hebben hun deuren gesloten voor bezoek. Hartstikke vervelend, want veel ouderen hebben nu geen contact meer met de buitenwereld. Gelukkig kun jij daar wat aan doen! Word bijvoorbeeld belmaatje, stuur (digitaal) een kaartje of bak iets lekkers en breng het (contactloos ?) langs. En vergeet ook niet iedereen die in quarantaine zit en wel een gezellig praatje kan gebruiken. Hierbij een aantal prachtige initiatieven tegen eenzaamheid, die we hopelijk ook kunnen doorzetten wanneer deze crisis voorbij is (linkjes zijn klikbaar):

 1. Stuur Cor.omapost
 2. Word Belmaatje
 3. Vraag een kaartenset aan - Oranjefonds 
 4. Bake someone happy
 5. Join the Quarantine Chat 
 6. Corona Quarantaine Contact - Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid & KRO-NCRV

Ook leuk: laat je kinderen knutselwerkjes en tekeningen maken voor eenzame ouderen. Een mooi gebaar én zo hou je ze lekker bezig. Er gaan hiervoor veel lokale oproepjes rond van verzorgingstehuizen.

3. Steun de ondernemers
Nu er zoveel zaken en eetgelegenheden moeten sluiten, komen veel kleinere ondernemers in gevaar. Wil jij deze hardwerkende mensen helpen, zodat ze ook na de Corona-crisis weer open kunnen? Fantastisch! Koop bijvoorbeeld in deze periode een waardebon van jouw favoriete winkel of restaurant, of betaal je kapper tóch wanneer je je afspraak afzegt. Daarnaast maken veel steden een overzicht van restaurants in de omgeving die open blijven voor afhalen en bezorgen. Of kijk eens naar deze mooie initiatieven (linkjes zijn klikbaar):

 1. Wees geen krent en red jouw favoriete eettent
 2. BedrijvenHelpen 
 3. Tegoedje.nu 

4. Saamhorigheid
Via social media ontstonden de afgelopen tijd verschillende acties om de saamhorigheid in tijden van crisis te vergroten. Zo werden de Brabanders opgeroepen om allemaal tegelijk het ‘volkslied’ van Guus Meeuwis mee te zingen en klapten we op dinsdagavond massaal op straat en balkons voor ons zorgpersoneel. Zie jij een massale serenade zoals in Italië wel zitten (liefst niet zo cringy als in Amsterdam)? Gebruik je fantasie en bedenk een leuke oproep!

5. Verpleegkundigen
Er is een enorme vraag naar mensen met ervaring in de zorg. Dat was natuurlijk al zo, maar de verwachting is dat we nog veel meer mensen nodig gaan hebben om de gevolgen op te vangen. Van studenten tot gepensioneerden, alle hulp is welkom. Daarom zijn er verschillende initiatieven gestart waar zij zich kunnen aanmelden. Voel jij je aangesproken? Topper! Check dan onderstaande link of zoek een lokaal initiatief in jouw omgeving.

Meld je aan als zorghulp 

6. Hacken geblazen
Toen alle Hackatons van Dutch Hacking Health opgeschort werden, ging er een lampje branden bij de organisatie. Zij introduceerden de officiële #coronathon, waar de geeks onder ons hun brein kunnen inzetten voor het verkleinen van de Corona-gevolgen. Op onderstaand platform kun jij aangeven waar je tegenaan loopt als gevolg van het virus en de genomen maatregelen, zodat mensen uit het hele land mee kunnen denken over een oplossing. Of sla zelf lekker aan het hacken!

Meer over de #Coronathon

Heb jij nog initiatieven die we niet mogen vergeten in dit rijtje? Stuur ze dan naar renske@weareblossom.com!

Comments

No Comments.

Leave a replyReply to

View