De beste kerstcommercials van 2022

Waar de rest van Nederland in de ban is van de gezonken pakjesboot, sta ik al vol enthousiasme de kerstboom op te tuigen. Uiteraard begeleid door de cheesy deuntjes en belletjes van Sky Radio. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik de categorie kerstcommercials van dit jaar ook alweer heb uitgespeeld. Bij deze deel ik mijn top 10 met jullie, zodat jullie niet door 50 (niet allemaal even geslaagde) commercials heen hoeven te ploegen.

1. Jonn Lewis

Tja, John Lewis weet ook dit jaar weer te pieken en pakt wat mij betreft goud. Dit keer niet met een tranentrekker, maar wel met een sterke video die tot het eind de nieuwsgierigheid wekt en toewerkt naar een pakkende boodschap. Eentje die echt binnenkomt en wijst op een langdurige samenwerking, in plaats van een eenmalige ‘do-good’ ad.

2. Aldi

Unpopular opinion, maar ook dit jaar is Aldi met Kevin the Carrot een van mijn favorieten. Ik heb nou eenmaal een zwak voor schattige karakters, woordgrapjes en rijmpjes. En dit jaar hebben ze ook nog eens een blik nostalgie opengetrokken. Ze trappen af met deze ‘remake’ van een klassieke Nike commercial:

Deze video eindigt met een hoopvolle cliffhanger.

En… jawel! Ze koppen hem in met een groentevariant op Home Alone. En laat dat nou net mijn favoriete kerstfilm zijn. Ik heb ook net iets te hard gelachen om het ‘Trifle Tower’ grapje.

3. Meta

Deze ad voor de Meta Quest 2 is gewoon ontzettend vet. Ze brengen verschillende attributen en karakters uit de games tot leven, met een magisch kerstsausje. Het gaf me zelfs een beetje Jumanji vibes. Over nostalgie gesproken. 😉 

4. Asda

Mijn allereerste gedachte was: yes, Elf! Ook een van mijn favorieten. Mijn tweede gedachte was, mwah, dit had beter uitgevoerd kunnen worden. Maar toen ik las dat Will Ferrell geen enkele voet op de set heeft gezet, en dat alle shots van Buddy uit de originele film zijn geknipt, ben ik hem nog eens gaan kijken. Ze hebben dus een compleet verhaal om het bestaande script heen geschreven, wat stiekem toch best wel knap en grappig gedaan is.

Ook leuk, de making of:

5. Lidl

Als je nog niet doorhad dat ik van fictieve karakters en flauwe humor houd, kan ik daar na deze blog echt niet meer onderuit. Op 5 staat namelijk de commercial van Lidl, over een teddybeer ‘gone bad’. Het allergrappigst vind ik dat de beer door de video heen dezelfde stoïcijnse uitdrukking heeft en niet eens beweegt, maar toch een heel levensverhaal heeft. Ik had verwacht dat dit de introductie was van de Lidl beer als merchandise, maar het is juist de aftrap van een campagne voor de speelgoedbank, om speelgoed om knuffels in te zamelen. Nog veel mooier dus.

6. Lego

Ook in de ad van LEGO maken de nodige bekende karakters hun opwachting. Met als hoogtepunt natuurlijk Katy Perry. Een mooie ultieme feel good video zonder de clichés. Leuk feitje: ik las dat de kinderen in de video een stapel LEGO-steentjes voorgeschoteld kregen, om hun droomvervoersmiddel te bouwen voor het bezorgen van cadeautjes. Ze mochten hier ook zelf een avontuur omheen verzinnen. In het geheim heeft LEGO deze ‘auto’ vervolgens levensgroot gebouwd. De reactie van de kinderen die naar buiten rennen en Katy Perry op hun eigen creatie zien staan, schijnt dus helemaal unscripted en oprecht te zijn.

7. Disney

Disney heeft ook weer een mooie, aandoenlijke video gemaakt. Daar zijn ze aardig bekend mee natuurlijk. Het verhaal is niet het meest bijzonder, maar de magische Disney-sfeer en herkenbare details maken dat al gauw goed. Wat dacht je van een Baby Yoda sneeuwpop?

8. Amazon

Deze van Amazon is een beetje cliché, maar wel mooi en leuk genoeg om ermee weg te komen. Hij mag dus zeker in mijn lijstje.

9. Kroger

Deze video hangt aan elkaar van clichés. De eenzame, oude meneer was dit jaar weer goed vertegenwoordigd in commercialland. Maar al met al toch een mooie animatie die de moeite waard is om te bekijken.

10. Celebrations

Tja, over de uitvoering kunnen we veel zeggen (ga ik niet doen). Maar het idee vind ik dus heel leuk, omdat het verdwijnen van de Bounty op het moment van lanceren echt een onderwerp van gesprek was. En oké, stiekem heb ik ook best wel moeten lachen om deze video. Jep, flauwe humor represent.

Zo, nu zijn jullie ook helemaal klaar voor kerst! En voor je het weet is Sinterklaas alweer ozosnel het land uit, en kunnen we gaan uitkijken naar de Nederlandse kerstpareltjes van dit jaar.

Fijne feestdagen!

Renske

Tagged: advertising · commercials · Kerst
Comments

No Comments.

Leave a replyReply to

View