Social media. Klaar voor de toekomst?

De groeiende macht van Facebook

Het gebruik van social media blijft stijgen, wat resulteert in een toename van macht van online platformen. Dan heb ik het met name over Facebook en Instagram. Zo wordt Facebook steeds uitgebreider qua functies en extra tools als Marketplace zijn recent geïntegreerd binnen het platform. Duidelijk is dat Facebook op dit terrein nu niet zelf haar macht wil uitbreiden, maar het aan derden overlaat. Facebook wil uiteindelijk verdienen aan extra reclame die daaruit voortkomt, en stelt later bij succes wellicht een heffing op de omzet in, of zelfs een huurprijs voor het domein op Facebook. Zitten alle bedrijven eenmaal met hun klanten op Facebook en zijn ze gebonden aan de identiteiten, dan kan Facebook de kassa laten rinkelen wanneer het maar wil.

De verwachting is dat in de toekomst dit fenomeen alleen maar toe zal nemen. Facebook zal uiteindelijk een overkoepelend platform worden waar alle handige functies onder één dak vallen. Waardoor bijvoorbeeld een platform als Marktplaats steeds verder uitgeschakeld zal worden of zich onder zal moeten brengen bij Facebook. Facebook biedt namelijk één groot verschil en dat is dus: handelen onder een identiteit. Wat hun machtspositie in de toekomst alleen maar groter zal maken.

De toekomst van functies binnen social media

Chatbots
Een medewerker die 24 uur per dag, 365 dagen per jaar beschikbaar is om vragen van klanten te beantwoorden? Sounds good, doesn’t it? Welkom in de toekomst; want deze medewerker bestaat al, in de vorm van een chatbot. Binnen de Greenhouse zijn we al diep in deze materie gedoken en zijn we zelfs al bezig met voice assistants. Als de voice assistant in je huis staat, kun je allerlei vragen stellen. Die vragen bouwen een soort profiel op en de voice assistant kan al gauw op maat gesneden antwoorden geven of antwoorden die aansluiten bij jouw interesses. Het zijn dus slimme stukjes software waarmee je in gesprek kunt gaan. Dit zie je ook vaak terug binnen messaging apps. Bijna ieder bedrijf zal in de nabije toekomst een eigen chatbot in gebruik hebben. Interessant onderwerp dus. Deze bots worden slimmer en slimmer en kunnen uiteindelijk een gepersonaliseerd gesprek met je aangaan.

Wat je mogelijk kunt verwachten in de toekomst:
BOT: ‘’Je bent al 2 dagen aan het zoeken voor tickets voor het concert van Lady Gaga, zal ik je gewoon een berichtje sturen wanneer ze weer ergens online verkrijgbaar zijn? ‘’

Affiliate programs
Affiliate marketing is een vorm van online marketing waar een website producten van een adverteerder promoot en in ruil hiervoor een commissie ontvangt. Deze vorm van marketing wordt vaak door influencers op social media gebruikt en wordt vaak gezien als mond-tot-mondreclame. Dit soort reclame is heel belangrijk wanneer het op vertrouwen van de consument aankomt. Onderzoek wijst dan ook uit dat meer dan 92% van de consumenten earned media meer vertrouwt dan andere vormen van adverteren. Het inzetten van influencers voor je merk is een trend die al enige tijd aanhoudt. Affiliate marketing is dan ook een logische tool om in te zetten op social media. Wat je in de toekomst kunt verwachten: Affiliate opties zullen geïntegreerd zijn binnen social media platformen, waar vervolgens je rekeningnummer aan gekoppeld is en waarbij je dan direct uitbetaald zal worden via je social media kanaal. Onder het mom van ‘’iedereen is influencer’’.

Hyperpersonalisatie
Met reguliere personalisatie kom je er niet meer. Hyperpersonalisatie is nét dat stapje extra, en natuurlijk persoonlijker. Hoe slimmer de algoritmes worden, hoe meer data wij delen, des te meer wij op maat bediend kunnen worden. Kunstmatige intelligentie gaat een invloedrijke rol spelen binnen de toekomst van social media. Algoritmes zullen uiteindelijk net zo goed worden in het herkennen van beeld (video & foto) als nu van tekst. Er zullen steeds slimmere en gepersonaliseerde algoritmes voor je telefoon ontwikkeld worden. Ze kunnen met je meekijken en meedenken.

Instagram Automatic Scroll
Inhakend op de automatiseringstrend verwacht ik dat er ook op social media meer geautomatiseerd zal worden. Mogelijk komt er in de toekomst een functie (die je zelf kunt instellen), waarbij je automatisch door de tijdlijn van Instagram of Facebook scrolt. Bij beelden die je interessant vindt, kun je dan blijven hangen.

VR & AR
Twee jaar geleden was iedereen lyrisch over een grote AR app. Jullie hebben vast allemaal wel iemand met zijn telefoon Pokémon zien vangen. Yes, we hebben het over Pokémon GO. Maar ook Snapchat heeft AR volledig geïntegreerd, door middel van filters. Met de World Lenses-update kun je jouw alter-ego allerlei acties laten uitvoeren in de echte wereld.

Facebook maakte onlangs duidelijk dat zij serieus werk willen maken van VR. Over een paar jaar zal je dan bijvoorbeeld via Facebook evenementen kunnen bezoeken met een VR-bril op je neus. Je bent dan live aanwezig op je favoriete concert!

Real-time
De mens is nieuwsgierig van aard, wat wordt bevestigd door het enorme aantal views op doodnormale vlogs. Vlogs zijn persoonlijk en houden de aandacht vast. Livestreaming neemt dan ook in populariteit toe. Het sluit aan bij de trend dat social media steeds meer real-time wordt. Inhaken op de actualiteit, live verslag doen van events, zorgen voor relevante content op precies het juiste moment. In de toekomst zal op deze manier de nieuwsgierigheid van de mens dus meer en meer bevredigd worden.

Ephemeral content
Grote kans dat jij al eens van ephemeral content hebt gehoord. Dit is een van de laatste trends in de eeuwig groeiende lijst van marketing buzzwoorden. Met ephemeral content wordt al het materiaal bedoeld dat niet permanent is, zoals foto’s en video’s in de Instagram-, Snapchat- en Facebook stories. Wat interessant is aan Ephemeral content, is dat het een compleet ander effect heeft dan andere social media.

Er is een enorme groei te zien, die naar verwachting nog wel even verder stijgt. Dit soort content is persoonlijker en lijkt authentieker, maar het creëert ook een gevoel van exclusiviteit.

Concluderend verwachten we dat de tijd van de consument steeds schaarser zal worden. Hierdoor wordt kwaliteitscontent steeds belangrijker, en deze zal door middel van steeds slimmere en gepersonaliseerde algoritmes de consument op maat kunnen bedienen.  Ze weten wat je aan het doen bent en waar je potentiële behoeftes liggen. Meer context, meer real-time, dichterbij en meer op maat gemaakt. Wij zijn er klaar voor.
Jij ook?

Comments

No Comments.

Leave a replyReply to

View