Wat je áltijd al wilde weten over Facebook

1. Wat is het verschil tussen bereik en impressies?

Het aantal keren dat wij deze vraag hebben gekregen zijn niet te tellen, gelukkig kunnen wij daardoor wél snel een antwoord geven wat (hopelijk) voor iedereen te begrijpen is! Bereik gaat over personen en impressies gaan over weergaven. Wanneer je bereik bijvoorbeeld 1 is, en je impressies 5, betekent het dat 1 uniek persoon 5x een of meerdere content items van jou voorbij heeft zien komen.

2. Wat is een video view en wanneer wordt deze gemeten?

Op Facebook staat een video view voor één keer dat je video is afgespeeld voor ten minste 3 seconden. Het wordt dus pas gemeten als een video view wanneer de video daadwerkelijk ten minste 3 seconden heeft kunnen afspelen.

3. Wat is een pixel?

Een pixel is natuurlijk een punt in een beeldscherm, maar het is ook wat anders. Een pixel is een stukje code dat gegevens verzameld van bijvoorbeeld bezoekers op je website, of geactiveerd wordt op bepaalde events zoals een klik op een knop of een aankoop. Verschillende social platformen maken gebruik van pixels, denk hierbij aan bijvoorbeeld Facebook en Twitter. De Facebook pixel kun je gemakkelijk genereren en (laten) installeren op je website. Deze pixel helpt je daarna custom audiences op te bouwen van mensen die je website bezoeken, of kan je vertellen of iemand een aankoop of andere actie op je website heeft gedaan vanuit een Facebook campagne. Deze acties kun je zelf instellen (denk een beetje aan doelen zoals bij Google Analytics). Hier lees je er alles over.

4. Wat is een custom audience en welke gegevens heeft Facebook nodig om een audience te kunnen bouwen?

Een custom audience bestaat op Facebook uit een groep mensen die je later kunt targeten. Er zijn veel verschillende custom audiences. Je kunt bijvoorbeeld een custom audience opbouwen van mensen die je website hebben bezocht (wanneer de Facebook pixel geïnstalleerd staat op je website). De Facebook pixel ‘vangt’ je in een netje zodra jij een website bezoekt waar deze op aanwezig is. Marketeers kunnen dan data uit de custom audience halen zoals geslacht, leeftijdsgroep, woonplaats, interesses en opleidingsniveau. Custom audiences zijn heel waardevol omdat ze meestal bestaan uit mensen die interactie met jou zijn aangegaan. Hieronder enkele voorbeelden van custom audiences:

  • Website custom audience. Zoals aangegeven zijn dit een groep mensen die je website hebben bezocht.
  • Video custom audience. Mensen die je video op Facebook voor ten minste 3 seconden hebben bekeken.
  • Custom audience uit emailadressen. Je kunt je emaillijst van bijvoorbeeld iedereen die zich heeft ingeschreven voor jouw nieuwsbrief uploaden in Facebook. Facebook matched deze emailadressen dan met profielen op Facebook aan de hand van hun emailadres.
  • Engaged audience. Dit zijn mensen die bijvoorbeeld op een canvas post zijn gekomen via advertising of mensen die op een lead generation ad hebben geklikt op Facebook.

5. WAT IS EEN LOOK-A-LIKE AUDIENCE?

Een look-a-like audience is een groep mensen op Facebook die is samengesteld op basis van een bestaande custom audience. Je hebt bijvoorbeeld emailadressen van je trouwe klanten of iedereen die zich heeft ingeschreven voor je nieuwsbrief. Dit is een hele waardevolle groep mensen, echter ben je misschien op zoek naar nieuwe klanten of wil je meer mensen werven die zich aanmelden voor je nieuwsbrief. Hier komen look-a-like audiences kijken. De naam zegt het al, ze lijken ergens op. Waar op dan? Op jouw custom audience! Stel dat jouw vaste klanten bijna allemaal mannen zijn van 35+ die een interesse hebben in tennis. Facebook gebruikt deze gegevens en gaat op basis van jouw custom audience een audience maken die over dezelfde kenmerken beschikt. Aangezien zij zo erg lijken op jouw bestaande klanten, is het waarschijnlijker dat zij ook interesse hebben in jouw product dan mensen die minder lijken op je bestaande klantengroep.

Zo! Hopelijk heb je iets begrepen van deze snelcursus in Facebook. Zijn er andere veelgestelde vragen waar je antwoord op zoekt, of die klanten vaak aan jou stellen? Laat het weten!

Comments

No Comments.

Leave a replyReply to

View