Viva VR! Maar eh… wat moet je er eigenlijk mee?

Een opvallende trend hierin is bijvoorbeeld dat het zoekvolume naar VR Porno nu 10.000x (!) hoger is dan eind 2014. Er moet dus wel iets aan de hand zijn (no pun intended). Onlangs organiseerden wij 'We <3 VR' met als doel dieper in te gaan op de ontwikkelingen in de VR wereld samen met onze klanten, partners en collega's. Voor wie er niet was, hier een korte samenvatting.

Slope of enlightment

Wie de Gartner Hype Cycle kent, moet dit bekend voorkomen. De 1e hype rondom VR ligt eigenlijk alweer een aantal jaar achter ons. Het Kickstarter project 'Oculus Rift' in 2012 was het begin. VR technologie leek op dat moment eindelijk beschikbaar én betaalbaar te worden voor de massa. Maar nadat Facebook het in 2014 kocht voor 2 miljard dollar werd het weer stil in VR land. Aan de oppervlakte dan, want achter de schermen waren alle grote techjongens druk bezig. Niet alleen bij Facebook, maar ook bij Google, Microsoft, Sony, Samsung en ga zo maar door. Overal werden (en worden nog steeds) miljarden geïnvesteerd. Zo maakte HTC afgelopen week nog bekend een investeringspotje van 10 miljard!?! achter de HTC VIVE te zetten. Inmiddels zien we dan ook dat de '2e generatie' hardware is gearriveerd. De Samsung Gear VR, Playstation VR, Oculus Rift en HTC Vive zijn gelanceerd en toegankelijk voor de massa. Zoals Menno Zevenbergen van GHG Labs mooi vertelde; "We staan met VR aan het begin van 'the slope of enlightment'. Dit is het moment voor merken en ontwikkelaars met lef om te leren, te falen en je VR eigen te maken". De komende 2 jaar gaan we meer manieren zien én ontdekken om VR in te zetten. De hardware zal breder verspreid worden én consumenten zullen bekend raken met de ervaring. Iedereen die nieuwsgierig is én bereid is te investeren, zou nu moeten instappen.

Content rules the VR scene

Jip van Samhoud van &Samhoud | Media sprak op 'We <3 VR' over de VR Cinema en de inmiddels bekende AH Dino actie. Twee mooie cases die demonstreren dat het niet alleen gaat om de toepassing, maar vooral ook om de content. Content van hoge kwaliteit is essentieel om VR succesvol te maken. Alleen al in de AH Dino case zit meer dan 400 uur aan content. Kwalitatieve content, die inhoudelijk is opgezet in samenwerking met Naturalis en Freek Vonk.

Daarnaast vereist het ook een hele andere manier van content ontwikkeling. 360 graden video bijvoorbeeld vereist een compleet andere benadering dan '2D' video. De kijker zit 'in' de content. Het komt dus (letterlijk) veel dichterbij. Tof, maar daar staat tegenover dat je geen controle hebt over waar iemand kijkt. De interactie, impact én aandacht moet je op een andere manier pakken en weten vast te houden. Gelukkig ontwikkelen VR contentplatformen als SteamVR, Within en NYTVR zich op dit moment razendsnel. Daarmee komen ook steeds meer goede, kwalitatieve voorbeelden beschikbaar. De komende jaren is een speeltuin. De regels worden nu geschreven door 'trial and error'.

Find your fit

De hardware is er inmiddels in alle soorten en maten. Van de eenvoudige 'Google Cardboard' (die ken je misschien van de AH Dino actie) tot de geavanceerde HTC Vive. Het verschil in kwaliteit is groot en daarmee ook de mogelijke toepassingen. Een Cardboard is in principe voor iedereen met een beetje smartphone te gebruiken, maar daar staat tegenover dat de kwaliteit veel lager is én echte interactiviteit ontbreekt.

Ga je voor een fotorealistische, interactieve ervaring dan kom je bij high-end systemen als de Oculus Rift. Deze zijn niet alleen veel duurder, maar ook veel minder mobiel omdat je o.a. een zware gaming PC nodig hebt om de beelden te produceren. Perfect voor een PR stunt of super ervaring op locatie, maar minder voor de massa. Op dit moment is de hardware dus nog zeer bepalend voor de toepassing, mogelijkheden en de mate waarin het 'WOW-effect' zal plaatsvinden.

VR, AR of MR? Eerst maar eens wat voorbeelden

Virtual Reality, Augmented Reality en Mixed Reality. Voor nu nog een paar gave VR voorbeelden om je warm te krijgen.

Wil je eens verder brainen over VR (en de Oculus Rift zelf proberen)? Mail dan even naar joris-ad-weareblossom.com

Happy Goggles
McDonalds laat je een Happy Meal omvouwen tot VR-Bril. Virtueel skiën is de ‘nieuwe ballenbak’.

The displaced
Op Cannes bekroonde content, waarmee het virtual reality platform van de New York Times (NYTVR app) werd gelanceerd. Een confronterende kennismaking met het vluchtelingenprobleem.

Old Irish
Mix VR met een ‘real world’ activatie en je krijgt ‘real world virtual reality’. Volgens de makers dan. Wij vinden het gewoon een toffe stunt.

Volvo XC90
Hoe introduceer je een auto die nog niet bij de dealer staat? Met een virtuele proefrit dwars door Canada.

Step into the Page
Pak de man die jaren voor Disney als animator karakters creëerde en zet hem in een VR omgeving. Stap in de wereld van Glen Keane.

Comments

No Comments.

Leave a replyReply to

View