3 mei 2024

Als het zo makkelijk was dan had iedereen het al wel gedaan.

Yeetem Swagsum dolor sit amet, consectetur flexxin' elit. Suspendisse finibus, nisl at lacinia finna, urna ex deadass viverra magna, sed interdum drip elit pellentesque clout. Nulla vitae est leo. Sed suscipit tincidunt turpis, nec cap risus volutpat vibe. Mauris imperdiet nunc at massa dictum, a lowkey euismod nibh iaculis. Curabitur G.O.A.T. nibh non tincidunt faucibus. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus flex.

Donec at finna purus. Cras faucibus venenatis drip ac cap posuere. Praesent et salty mi. Sed eget ante finesse, tincidunt turpis at, deadass tortor. Aenean no cap quam. Phasellus dapibus boujee nunc, et finesse erat euismod sed. Quisque id nisi turpis. Nunc sagittis massa vel bibendum suscipit. Praesent salty diam ut urna cursus viverra.

Aenean et tortor yolo, finibus iaculis magna skrrt, bibendum suscipit justo. Sed non risus sus, varius ut swag sit amet, posuere iaculis est. Morbi eget aliquam flex. Donec pretium faucibus drip, at faucibus nisl dignissim lit. Aenean faucibus venenatis highkey ac iaculis elit.

Anyway, dat was Yeetem Swagsum voor je, homie. Keep it up, en vergeet niet te flexen op die haters! Peace out! 

2 december 2022

De beste kerstcommercials van 2022

Waar de rest van Nederland in de ban is van de gezonken pakjesboot, sta ik al vol enthousiasme de kerstboom op te tuigen. Uiteraard begeleid door de cheesy deuntjes en belletjes van Sky Radio. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik de categorie kerstcommercials van dit jaar ook alweer heb uitgespeeld. Bij deze deel ik mijn top 10 met jullie, zodat jullie niet door 50 (niet allemaal even geslaagde) commercials heen hoeven te ploegen.

1. Jonn Lewis

Tja, John Lewis weet ook dit jaar weer te pieken en pakt wat mij betreft goud. Dit keer niet met een tranentrekker, maar wel met een sterke video die tot het eind de nieuwsgierigheid wekt en toewerkt naar een pakkende boodschap. Eentje die echt binnenkomt en wijst op een langdurige samenwerking, in plaats van een eenmalige ‘do-good’ ad.

2. Aldi

Unpopular opinion, maar ook dit jaar is Aldi met Kevin the Carrot een van mijn favorieten. Ik heb nou eenmaal een zwak voor schattige karakters, woordgrapjes en rijmpjes. En dit jaar hebben ze ook nog eens een blik nostalgie opengetrokken. Ze trappen af met deze ‘remake’ van een klassieke Nike commercial:

Deze video eindigt met een hoopvolle cliffhanger.

En… jawel! Ze koppen hem in met een groentevariant op Home Alone. En laat dat nou net mijn favoriete kerstfilm zijn. Ik heb ook net iets te hard gelachen om het ‘Trifle Tower’ grapje.

3. Meta

Deze ad voor de Meta Quest 2 is gewoon ontzettend vet. Ze brengen verschillende attributen en karakters uit de games tot leven, met een magisch kerstsausje. Het gaf me zelfs een beetje Jumanji vibes. Over nostalgie gesproken. 😉 

4. Asda

Mijn allereerste gedachte was: yes, Elf! Ook een van mijn favorieten. Mijn tweede gedachte was, mwah, dit had beter uitgevoerd kunnen worden. Maar toen ik las dat Will Ferrell geen enkele voet op de set heeft gezet, en dat alle shots van Buddy uit de originele film zijn geknipt, ben ik hem nog eens gaan kijken. Ze hebben dus een compleet verhaal om het bestaande script heen geschreven, wat stiekem toch best wel knap en grappig gedaan is.

Ook leuk, de making of:

5. Lidl

Als je nog niet doorhad dat ik van fictieve karakters en flauwe humor houd, kan ik daar na deze blog echt niet meer onderuit. Op 5 staat namelijk de commercial van Lidl, over een teddybeer ‘gone bad’. Het allergrappigst vind ik dat de beer door de video heen dezelfde stoïcijnse uitdrukking heeft en niet eens beweegt, maar toch een heel levensverhaal heeft. Ik had verwacht dat dit de introductie was van de Lidl beer als merchandise, maar het is juist de aftrap van een campagne voor de speelgoedbank, om speelgoed om knuffels in te zamelen. Nog veel mooier dus.

6. Lego

Ook in de ad van LEGO maken de nodige bekende karakters hun opwachting. Met als hoogtepunt natuurlijk Katy Perry. Een mooie ultieme feel good video zonder de clichés. Leuk feitje: ik las dat de kinderen in de video een stapel LEGO-steentjes voorgeschoteld kregen, om hun droomvervoersmiddel te bouwen voor het bezorgen van cadeautjes. Ze mochten hier ook zelf een avontuur omheen verzinnen. In het geheim heeft LEGO deze ‘auto’ vervolgens levensgroot gebouwd. De reactie van de kinderen die naar buiten rennen en Katy Perry op hun eigen creatie zien staan, schijnt dus helemaal unscripted en oprecht te zijn.

7. Disney

Disney heeft ook weer een mooie, aandoenlijke video gemaakt. Daar zijn ze aardig bekend mee natuurlijk. Het verhaal is niet het meest bijzonder, maar de magische Disney-sfeer en herkenbare details maken dat al gauw goed. Wat dacht je van een Baby Yoda sneeuwpop?

8. Amazon

Deze van Amazon is een beetje cliché, maar wel mooi en leuk genoeg om ermee weg te komen. Hij mag dus zeker in mijn lijstje.

9. Kroger

Deze video hangt aan elkaar van clichés. De eenzame, oude meneer was dit jaar weer goed vertegenwoordigd in commercialland. Maar al met al toch een mooie animatie die de moeite waard is om te bekijken.

10. Celebrations

Tja, over de uitvoering kunnen we veel zeggen (ga ik niet doen). Maar het idee vind ik dus heel leuk, omdat het verdwijnen van de Bounty op het moment van lanceren echt een onderwerp van gesprek was. En oké, stiekem heb ik ook best wel moeten lachen om deze video. Jep, flauwe humor represent.

Zo, nu zijn jullie ook helemaal klaar voor kerst! En voor je het weet is Sinterklaas alweer ozosnel het land uit, en kunnen we gaan uitkijken naar de Nederlandse kerstpareltjes van dit jaar.

Fijne feestdagen!

Renske

19 maart 2020

#Coronahulp

1. Buurthulp
Veel mensen komen door de huidige maatregelen in de problemen. Denk aan risicogroepen of besmette personen die de deur niet uit mogen, zorgpersoneel dat driedubbele diensten werkt of werknemers wiens kinderen niet naar school kunnen. Gelukkig zijn er verschillende platformen waar jij je kunt aanmelden om bijvoorbeeld honden uit te laten, kinderen op te vangen of boodschappen te doen. Het aanbod van hulp gaat lekker, maar omdat veel ouderen momenteel geïsoleerd (en niet zo digitaal) zijn blijft de vraag nog wat achter. Dus ken jij iemand die hulp kan gebruiken, óf wil je zelf helpen? Aanmelden maar (linkjes zijn klikbaar):

  1. Gewoon mensen die mensen willen helpen
  2. Ready2help - Rode Kruis
  3. Facebook groep #Coronahulp
  4. I will help you
  5. Als jij zorgt, pas ik op

Verder hebben veel buurten/steden inmiddels eigen initiatieven gestart via Facebook, WhatsApp en buurtapps als Nextdoor. En ehh… ouderwets mensen aanspreken op straat of briefjes in de bus gooien is misschien nog wel effectiever.

2. Eenzaamheid tegengaan
Het RIVM verspreidde vorige week het advies om niet meer bij je opa en oma op bezoek te gaan. Ook veel verzorgingstehuizen hebben hun deuren gesloten voor bezoek. Hartstikke vervelend, want veel ouderen hebben nu geen contact meer met de buitenwereld. Gelukkig kun jij daar wat aan doen! Word bijvoorbeeld belmaatje, stuur (digitaal) een kaartje of bak iets lekkers en breng het (contactloos ?) langs. En vergeet ook niet iedereen die in quarantaine zit en wel een gezellig praatje kan gebruiken. Hierbij een aantal prachtige initiatieven tegen eenzaamheid, die we hopelijk ook kunnen doorzetten wanneer deze crisis voorbij is (linkjes zijn klikbaar):

  1. Stuur Cor.omapost
  2. Word Belmaatje
  3. Vraag een kaartenset aan - Oranjefonds 
  4. Bake someone happy
  5. Join the Quarantine Chat 
  6. Corona Quarantaine Contact - Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid & KRO-NCRV

Ook leuk: laat je kinderen knutselwerkjes en tekeningen maken voor eenzame ouderen. Een mooi gebaar én zo hou je ze lekker bezig. Er gaan hiervoor veel lokale oproepjes rond van verzorgingstehuizen.

3. Steun de ondernemers
Nu er zoveel zaken en eetgelegenheden moeten sluiten, komen veel kleinere ondernemers in gevaar. Wil jij deze hardwerkende mensen helpen, zodat ze ook na de Corona-crisis weer open kunnen? Fantastisch! Koop bijvoorbeeld in deze periode een waardebon van jouw favoriete winkel of restaurant, of betaal je kapper tóch wanneer je je afspraak afzegt. Daarnaast maken veel steden een overzicht van restaurants in de omgeving die open blijven voor afhalen en bezorgen. Of kijk eens naar deze mooie initiatieven (linkjes zijn klikbaar):

  1. Wees geen krent en red jouw favoriete eettent
  2. BedrijvenHelpen 
  3. Tegoedje.nu 

4. Saamhorigheid
Via social media ontstonden de afgelopen tijd verschillende acties om de saamhorigheid in tijden van crisis te vergroten. Zo werden de Brabanders opgeroepen om allemaal tegelijk het ‘volkslied’ van Guus Meeuwis mee te zingen en klapten we op dinsdagavond massaal op straat en balkons voor ons zorgpersoneel. Zie jij een massale serenade zoals in Italië wel zitten (liefst niet zo cringy als in Amsterdam)? Gebruik je fantasie en bedenk een leuke oproep!

5. Verpleegkundigen
Er is een enorme vraag naar mensen met ervaring in de zorg. Dat was natuurlijk al zo, maar de verwachting is dat we nog veel meer mensen nodig gaan hebben om de gevolgen op te vangen. Van studenten tot gepensioneerden, alle hulp is welkom. Daarom zijn er verschillende initiatieven gestart waar zij zich kunnen aanmelden. Voel jij je aangesproken? Topper! Check dan onderstaande link of zoek een lokaal initiatief in jouw omgeving.

Meld je aan als zorghulp 

6. Hacken geblazen
Toen alle Hackatons van Dutch Hacking Health opgeschort werden, ging er een lampje branden bij de organisatie. Zij introduceerden de officiële #coronathon, waar de geeks onder ons hun brein kunnen inzetten voor het verkleinen van de Corona-gevolgen. Op onderstaand platform kun jij aangeven waar je tegenaan loopt als gevolg van het virus en de genomen maatregelen, zodat mensen uit het hele land mee kunnen denken over een oplossing. Of sla zelf lekker aan het hacken!

Meer over de #Coronathon

Heb jij nog initiatieven die we niet mogen vergeten in dit rijtje? Stuur ze dan naar renske@weareblossom.com!

4 april 2019

Social media. Klaar voor de toekomst?

De groeiende macht van Facebook

Het gebruik van social media blijft stijgen, wat resulteert in een toename van macht van online platformen. Dan heb ik het met name over Facebook en Instagram. Zo wordt Facebook steeds uitgebreider qua functies en extra tools als Marketplace zijn recent geïntegreerd binnen het platform. Duidelijk is dat Facebook op dit terrein nu niet zelf haar macht wil uitbreiden, maar het aan derden overlaat. Facebook wil uiteindelijk verdienen aan extra reclame die daaruit voortkomt, en stelt later bij succes wellicht een heffing op de omzet in, of zelfs een huurprijs voor het domein op Facebook. Zitten alle bedrijven eenmaal met hun klanten op Facebook en zijn ze gebonden aan de identiteiten, dan kan Facebook de kassa laten rinkelen wanneer het maar wil.

De verwachting is dat in de toekomst dit fenomeen alleen maar toe zal nemen. Facebook zal uiteindelijk een overkoepelend platform worden waar alle handige functies onder één dak vallen. Waardoor bijvoorbeeld een platform als Marktplaats steeds verder uitgeschakeld zal worden of zich onder zal moeten brengen bij Facebook. Facebook biedt namelijk één groot verschil en dat is dus: handelen onder een identiteit. Wat hun machtspositie in de toekomst alleen maar groter zal maken.

De toekomst van functies binnen social media

Chatbots
Een medewerker die 24 uur per dag, 365 dagen per jaar beschikbaar is om vragen van klanten te beantwoorden? Sounds good, doesn’t it? Welkom in de toekomst; want deze medewerker bestaat al, in de vorm van een chatbot. Binnen de Greenhouse zijn we al diep in deze materie gedoken en zijn we zelfs al bezig met voice assistants. Als de voice assistant in je huis staat, kun je allerlei vragen stellen. Die vragen bouwen een soort profiel op en de voice assistant kan al gauw op maat gesneden antwoorden geven of antwoorden die aansluiten bij jouw interesses. Het zijn dus slimme stukjes software waarmee je in gesprek kunt gaan. Dit zie je ook vaak terug binnen messaging apps. Bijna ieder bedrijf zal in de nabije toekomst een eigen chatbot in gebruik hebben. Interessant onderwerp dus. Deze bots worden slimmer en slimmer en kunnen uiteindelijk een gepersonaliseerd gesprek met je aangaan.

Wat je mogelijk kunt verwachten in de toekomst:
BOT: ‘’Je bent al 2 dagen aan het zoeken voor tickets voor het concert van Lady Gaga, zal ik je gewoon een berichtje sturen wanneer ze weer ergens online verkrijgbaar zijn? ‘’

Affiliate programs
Affiliate marketing is een vorm van online marketing waar een website producten van een adverteerder promoot en in ruil hiervoor een commissie ontvangt. Deze vorm van marketing wordt vaak door influencers op social media gebruikt en wordt vaak gezien als mond-tot-mondreclame. Dit soort reclame is heel belangrijk wanneer het op vertrouwen van de consument aankomt. Onderzoek wijst dan ook uit dat meer dan 92% van de consumenten earned media meer vertrouwt dan andere vormen van adverteren. Het inzetten van influencers voor je merk is een trend die al enige tijd aanhoudt. Affiliate marketing is dan ook een logische tool om in te zetten op social media. Wat je in de toekomst kunt verwachten: Affiliate opties zullen geïntegreerd zijn binnen social media platformen, waar vervolgens je rekeningnummer aan gekoppeld is en waarbij je dan direct uitbetaald zal worden via je social media kanaal. Onder het mom van ‘’iedereen is influencer’’.

Hyperpersonalisatie
Met reguliere personalisatie kom je er niet meer. Hyperpersonalisatie is nét dat stapje extra, en natuurlijk persoonlijker. Hoe slimmer de algoritmes worden, hoe meer data wij delen, des te meer wij op maat bediend kunnen worden. Kunstmatige intelligentie gaat een invloedrijke rol spelen binnen de toekomst van social media. Algoritmes zullen uiteindelijk net zo goed worden in het herkennen van beeld (video & foto) als nu van tekst. Er zullen steeds slimmere en gepersonaliseerde algoritmes voor je telefoon ontwikkeld worden. Ze kunnen met je meekijken en meedenken.

Instagram Automatic Scroll
Inhakend op de automatiseringstrend verwacht ik dat er ook op social media meer geautomatiseerd zal worden. Mogelijk komt er in de toekomst een functie (die je zelf kunt instellen), waarbij je automatisch door de tijdlijn van Instagram of Facebook scrolt. Bij beelden die je interessant vindt, kun je dan blijven hangen.

VR & AR
Twee jaar geleden was iedereen lyrisch over een grote AR app. Jullie hebben vast allemaal wel iemand met zijn telefoon Pokémon zien vangen. Yes, we hebben het over Pokémon GO. Maar ook Snapchat heeft AR volledig geïntegreerd, door middel van filters. Met de World Lenses-update kun je jouw alter-ego allerlei acties laten uitvoeren in de echte wereld.

Facebook maakte onlangs duidelijk dat zij serieus werk willen maken van VR. Over een paar jaar zal je dan bijvoorbeeld via Facebook evenementen kunnen bezoeken met een VR-bril op je neus. Je bent dan live aanwezig op je favoriete concert!

Real-time
De mens is nieuwsgierig van aard, wat wordt bevestigd door het enorme aantal views op doodnormale vlogs. Vlogs zijn persoonlijk en houden de aandacht vast. Livestreaming neemt dan ook in populariteit toe. Het sluit aan bij de trend dat social media steeds meer real-time wordt. Inhaken op de actualiteit, live verslag doen van events, zorgen voor relevante content op precies het juiste moment. In de toekomst zal op deze manier de nieuwsgierigheid van de mens dus meer en meer bevredigd worden.

Ephemeral content
Grote kans dat jij al eens van ephemeral content hebt gehoord. Dit is een van de laatste trends in de eeuwig groeiende lijst van marketing buzzwoorden. Met ephemeral content wordt al het materiaal bedoeld dat niet permanent is, zoals foto’s en video’s in de Instagram-, Snapchat- en Facebook stories. Wat interessant is aan Ephemeral content, is dat het een compleet ander effect heeft dan andere social media.

Er is een enorme groei te zien, die naar verwachting nog wel even verder stijgt. Dit soort content is persoonlijker en lijkt authentieker, maar het creëert ook een gevoel van exclusiviteit.

Concluderend verwachten we dat de tijd van de consument steeds schaarser zal worden. Hierdoor wordt kwaliteitscontent steeds belangrijker, en deze zal door middel van steeds slimmere en gepersonaliseerde algoritmes de consument op maat kunnen bedienen.  Ze weten wat je aan het doen bent en waar je potentiële behoeftes liggen. Meer context, meer real-time, dichterbij en meer op maat gemaakt. Wij zijn er klaar voor.
Jij ook?

20 maart 2019

We hebben een advertising-probleem

In de jaren dat ik in online marketing werk heb ik redelijk wat campagnes, content, display ads, social posts en activaties voorbij zien komen. De één 'succesvoller' dan de ander. Ook heb ik aardig wat artikelen gelezen en sprekers gehoord met verschillende theorieën en standpunten over wat succesvolle branding is en hoe merken gebouwd worden. Maar wie heeft er gelijk? En is er überhaupt een succesformule voor goede branding?

Om achter de succesformule te komen ben ik gestart met een serie blogs onder het thema ADRVLT (ad revolt): een opstand tegen advertising die zo slecht is dat het in de vergetelheid raakt. In die zoektocht naar een succesformule hoop ik collega-marketeers te inspireren om betere advertising te maken. Want we moeten inmiddels toch echt toegeven dat we een probleem hebben. En daar begint het mee…

"We moeten inmiddels toch maar eens toegeven dat we een probleem hebben"

Allereerst is er een enorme uitdaging met de dalende aandacht van consumenten door het groeiende mediagebruik. Waarschijnlijk heb je vast ooit één van deze artikelen gelezen, die stellen dat de gemiddelde aandachtsspanne van de mens is gedaald van 12 seconden in 2000 tot 8 seconden nu – wat minder zou zijn dan de aandachtsspanne van een goudvis (9 seconden). Hier is gelukkig weinig bewijs voor en volgens experts is het gewoonweg niet waar. Er is zelfs geen bewijs dat een goudvis een aandachtsspanne van 9 seconden heeft. Wat echter wel klopt is dat de mediaconsumptie ieder jaar blijft stijgen. Volgens de IPA besteedden Engelse volwassenen in 2018 gemiddeld 8 uur en 11 minuten per dag aan verschillende media (tv, radio, social, netwerken/ messaging, internet, bioscoop, et cetera). Dat is een stijging van 3 procent ten opzicht van 2017 en 17 procent ten opzichte van 2005. In mei 2018 berekende GroupM ook hoeveel tijd consumenten besteden aan verschillende media wereldwijd. Zij voorspelden dat in 2018 consumenten gemiddeld 9,73 uur aan media zouden besteden ten opzichte van 9,68 uur in 2017.

Te veel advertenties

Nu vraag je je vast af waarom er zo’n groot verschil zit in de cijfers van IPA en GroupM. Ik in ieder geval wel. Consumeren mensen in het Verenigd Koninkrijk zoveel minder media? Of heeft GroupM nog andere media meegenomen? Het verschil zit met name in de manier van meten: IPA gebruikt een steekproef binnen de populatie, terwijl GroupM de cijfers bepaalt op basis van media-investeringen. Ofwel: ze meten de hoeveelheid advertising om de mediaconsumptie te bepalen.

"We serveren gewoonweg veel te veel advertenties"

Nu ben ik geen wetenschappelijk paper aan het schrijven, maar dit is wat ik denk: we serveren gewoonweg veel te veel advertenties. Meer dan mensen aankunnen in de mediaconsumptie-uren. Mensen willen leuke Instagram Stories zien, nuttige YouTube-videos of Netflix-series bingen. En door alle algoritmes, autoplay functies en features zoals Snapstreaks, kunnen we het gewoon niet helpen om maar te blijven kijken en posten. En dan worden zaken genegeerd die er niet toe doen. Om te beginnen: (slechte) advertenties.

Het probleem is niet dat mensen een kortere aandachtspanne hebben, maar dat ze gewoon niet genoeg aandacht hebben voor de slechte advertenties die wij ze voorschotelen. En dat is ook te zien in deze grafiek van Wavemaker (gedeeld op de Social Media Week in London 2018), waarin weergegeven is dat de ad-impressies sneller stijgen dan de aandacht om ze te kijken:

En er zijn natuurlijk meer tekenen aan de wand: de introductie van GDPR (consumenten zijn er klaar mee dat wij hun data gebruiken), het groeiende gebruik van adblockers, en techreuzen Google en Facebook die slechte ads afstraffen. (Dat laatste moeten we natuurlijk met wat scepsis bekijken, aangezien het meeste dat zij doen in eigen belang is en niet in dat van de consument.)

Langetermijn-branding

Het staat vast dat consumenten steeds meer macht hebben en meer verwachten van merken, vooral dankzij de 24/7-beschikbaarheid van informatie door (mobiel) internet en disruptors zoals Netflix, HelloFresh en Matt Sleeps, die slimme alternatieven bieden voor gevestigde merken. En het is niet dat consumenten helemaal geen ads willen zien, maar ook daarvan zijn de verwachtingen steeds hoger, vooral bij jongere generaties.

"Branding kost tijd en vereist een unieke consistente merk ervaring in alle touchpoints"

Volgens onderzoek van Vidmob:

  • geeft 55 procent van GenZ en millennials aan dat ze liever een advertentie zien die past bij hun persoonlijke interesses, stijl en smaak
  • kijkt 41 procent van GenZ (ten opzichte van 31 procent van de millennials) positief naar ads die er visueel mooi uitzien
  • heeft 44 procent van GenZ een hekel aan repetitieve ads, waarbij 28 procent ads volkomen negeert

Dit is een probleem, maar ook een enorme kans voor merken. Een kans om consumenten een ervaring te bieden die ze wél aanspreekt. Dus stop met enkel te focussen op kortetermijn-sales, -promoties en -metrics zoals impressies, likes en clicks. En start met nadenken over goede langetermijn-branding om groei en winst te behalen. Want je zult uiteindelijk allebei nodig hebben en voor beide een goede ervaring aan de consument moeten bieden.

In online advertising zien we veelal ads met een aanbieding of call-to-action om iets te kopen, meestal ook nog eens slecht getarget. Of een tv-commercial die simpelweg wordt doorgeplaatst als pre-roll. Aan de andere kant krijgt de consument ook veel branded content voor zijn kiezen, maar vaak is deze slecht gelinkt aan het merk en de overige merkcommunicatie, of is het simpelweg slechte content (meer daarover in een later artikel).

Het begint dus met goede branding: het bouwen van de juiste associaties die je merk onderscheiden van andere merken. Verder denken dan rationele overtuiging en gebruik maken van het feit dat de meeste beslissingen worden genomen op de automatische piloot. Mensen gebruiken hun intuïtie, gebouwd door mentale associaties. En om deze te bouwen moet je geduld hebben. Branding kost tijd en vereist een unieke consistente merkervaring in alle touchpoints.

Niet gemakkelijk om te doen, vooral in dit digitale tijdperk. En dat is ook de reden dat veel merken hierin zo hard falen. Met de shift naar digital zijn de beginselen van branding niet veranderd, maar de wereld waarin het uitgevoerd moet worden is wel een stuk complexer geworden. Mede hierdoor is de focus verschoven naar kortetermijn-resultaten. Maar wees gerust: door het lezen van dit artikel heb je al een eerste stap genomen: toegeven dat wij als marketeers een probleem hebben.

"Met de shift naar digital zijn de beginselen van branding niet veranderd"

De oplossing? Die volgt in een serie artikelen, waarin ik onder andere zal uitweiden over het bouwen van merken in advertenties van 2 seconden, waarom je merk geen Netflix is en waarom cultuur zo belangrijk is bij het bouwen van merken.

7 december 2018

Verbind je merk aan cultuur

We leven in een connected cultureWe zijn niet alleen meer verbonden door nationaliteit, geslacht of inkomen, maar ook door ideeën, passies, smaken en meningen. En deze vele nieuwe subculturen verbinden mensen wereldwijd en vormen sterke en gepassioneerde audiences. In een wereld vol content en advertenties zet je cultuur in om een winnend idee te ontwikkelen.

Zoals je in mijn vorige artikel kon lezen ben ik bezig met een serie blogs om het mysterie te ontrafelen rondom succesfactoren voor het bouwen van merken in het tijdperk van tweeseconden-advertenties. Die serie begon met een artikel over de afnemende aandacht van mensen voor media en advertising. Een voor de hand liggende oplossing voor dit probleem zou dan zijn om hele korte tweeseconden-advertenties te maken die vooral onderscheidende brand-assets tonen. Byron Sharp zou hier in ieder geval groot voorstander van zijn.

Mensen onthouden je merknaam en velen zullen ook je product kopen zodra ze het nodig hebben. Als je mij dus zou vragen of het slecht is dat een kredietverstrekker de merknaam drie keer noemt in de eerste zes seconden van de commercial, dan zou ik zeggen: waarschijnlijk niet. Ik weet niet hoe goed de business loopt, maar als het bedrijf mensen die een goedkope lening zoeken, wil vertellen dat ze bestaan, zou het best goed kunnen werken. Maar het is ook f*cking irritant voor al die andere mensen!

En het zal het bedrijf ook niet helpen als het zich wil verbinden met mensen als partner voor financiële ondersteuning en advies. Dat zal ook vast niet het doel zijn, maar als je kijkt naar de huidige trends, dan denk ik dat we dit soort ads compleet gaan negeren en er een blinde vlek voor zullen ontwikkelen. Er moet dus een andere manier zijn waardoor marketing wel in een oogopslag werkt, maar ook de aandacht vasthoudt na die eerste twee seconden.

We weten inmiddels – ook dankzij Byron Sharp – dat een merk gebouwd wordt door de juiste mentale associaties die het merk onderscheiden van andere merken: verder denken dan rationele overtuiging, en gebruik maken van het feit dat mensen hun intuïtie gebruiken, opgebouwd uit memory structures die ons gedrag sturen. We weten ook dat een best practice hierbij is dat je gebruik maakt van bestaande memory structures en vanuit daar nieuwe associaties met je merk bouwt. En er zijn veel mogelijkheden om deze associaties te bouwen, denk aan het beloven van een beloning of mensen aanspreken op hun doelen. Zaken die goed gewerkt hebben in het verleden. Wie wil zich nu niet intens gelukkig voelen door het drinken van Coca-Cola? Maar in een wereld vol content en advertenties, moet je een stap verder zetten om een winnend idee te ontwikkelen: je moet je merk verbinden aan cultuur.

De huidige cultuurmaatschappij

Niet per se iets heel nieuws. De AdAge Encyclopedia of Advertising beschreef in 2003 al het volgende over pop-culture:

Persuasive messages are most effective if they are compatible with their targets’ current beliefs, values and world views. As a result, creators of advertising often use contemporary culture as cues for developing successful ad messages.

Niets nieuws onder de zon, lijkt het. Waarom zou ik hier dan, zestien jaar later, iets over schrijven? Eén van de redenen is dat de definitie van cultuur is veranderd. Mijn generatie, en die van mijn ouders en grootouders, hadden vrij vaste culturen of groepen waar men toe behoorde. Ik hoorder vroeger bij de skaters, ondanks dat ik niets bakte van skaten. Maar iedereen die naar nineties punkmuziek luisterde, ‘hoorde’ daarbij. Cultuur werd bepaald door de culturele elite, en was erg vast en vaak ook regionaal bepaald. Zo werd mijn cultuur vooral vastgesteld door culturele elite MTV, met muziekvideo’s en shows als Jackass en Viva La Bam.

"Nieuwe culturen worden geboren op het internet"

Maar met de opkomst van het internet is er een democratisering van cultuur ontstaan. Nieuwe culturen worden geboren op het internet en zijn eerder neo-tribes. Hierbij leven mensen in een wat we noemen tribale samenleving, in plaats van massamaatschappij, waarin ze nieuwe sociale netwerken aanleggen die uiteindelijk nieuwe stammen vormen. Deze stammen zijn veel minder rigide, trekken mensen aan met dezelfde passies en emoties, en mensen behoren meestal tot meer dan één stam. Er wordt ook wel gesproken over een subcultuur-loze generatie.

We leven in een connected culture. Mensen zijn niet meer alleen verbonden door nationaliteit, geslacht of inkomen, maar door ideeën, passies, smaken en meningen. En deze vele nieuwe subculturen (of neo-tribes dus) verbinden mensen wereldwijd en vormen sterke en gepassioneerde audiences – vooral door social media als Reddit, waar iedere dag nieuwe tribes ontstaan, tribes evolueren en groeien.

"Mensen zijn niet meer alleen verbonden door nationaliteit, geslacht of inkomen, maar door ideeën, passies en meningen"

Marketeers hebben ontzettend veel moeite om te begrijpen hoe dit werkt. Het duurde bijvoorbeeld meer dan een maand voordat een merk reageerde op Man’s Not Hot. Omdat marketeers niet de aandacht hebben voor de dingen die er echt toe doen bij de mensen. We moeten daarom meer aandacht hebben voor culturen die merken omringen en het merk integreren in deze connected cultures, om het merk op emotie te verbinden met mensen.

 

Connectie door content

Er zijn verschillende methodes om dit te doen. Je zou hiervoor bijvoorbeeld eens kunnen kijken naar het creative briefing format van Crispin Porter + Bogusky. Het grote verschil met andere agency-briefings is dat het focust op culturele spanningen. Hierbij ga je op zoek naar het meest relevante en onderscheidende idee dat consumenten verrast of hun huidige beeld van het merk verandert. Zoeken naar de psychologische-, sociale- of culturele spanning van het idee, die de doelgroep op scherp zet. En bedenk tenslotte welke eigenschap van het merk kan helpen om een dialoog te starten tussen merk en consument, en dat past binnen de gekozen cultuur.

"Categoriseer content op wat men zou kunnen winnen of voelen, door het consumeren van die content"

Een volgende stap is om te kijken welke job to be done je content of boodschap heeft, in plaats van kijken waar deze over gaat. Buzzfeed ontwikkelde hiervoor een methode genaamd Cultural Cartography. De methode wordt gebruikt om content te categoriseren en zo het publiek beter te bedienen. Het categoriseert de content op wat men zou kunnen winnen of voelen, door het consumeren van de content: bijvoorbeeld mensen aan het lachen maken, zichzelf te ontdekken of herkennen, verbinden met anderen, iets leren of iets doen of een bepaald gevoel geven (nieuwsgierig, blij, verdrietig, et cetera). Wanneer content één van deze taken vervuld, zijn mensen eerder aangetrokken tot de content en geneigd deze te delen.

 

Cultural Cartography. Bron: adrvlt.com

De methode bewees ook de hypothese dat mensen enthousiast worden wanneer ze deelnemen aan een gedeelde anticipatie dat iets gaat gebeuren. Ze werden onderdeel van een community, al is het maar voor even, en het stemt ze gelukkig.

Deze connectie door content is dus erg belangrijk en kan ook teruggevonden worden in connected cultures. Door muziek, kunst, lifestyle, sport of een andere gedeelde passie. Hierdoor kun je mensen content bieden die ze echt willen zien, in plaats van de content die ze willen zien te onderbreken. Dit is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar oefening baart kunst. Om te helpen een aantal basisregels met voorbeelden van merken die hierin geslaagd zijn:

1. Zorg dat de cultuur past bij het DNA van het merk

Als je een bestaande cultuur wilt claimen als merk, zorg er dan voor dat die aansluit op het DNA van je merk. Ga niet iets claimen dat te ver afstaat van je propositie. Een voorbeeld van een merk dat hierin goed op weg is, is Kruidvat op Instagram. Iedereen kent Kruidvat als een ietwat schreeuwerig merk met aanbiedingen, maar in het DNA zit ook een enorme expertise op beautygebied. Toen het merk zich dus wilde richten op de jonge beautylovers, gaf het hen iets waar ze echt over wilden praten, in plaats van enkel aanbieding-gedreven advertenties die we van het merk gewend zijn. Hiermee laat Kruidvat de concurrentie op Instagram inmiddels ver achter zich.

 

2. Verdiep je, maar dan ook echt

Een Twitter-account hebben wil niet zeggen dat je de cultuur van je doelgroep kan doorgronden. Infiltreer Reddit, praat met je doelgroep, nodig ze uit om samen een idee te bedenken. Of partner met mensen en partijen die al in de cultuur zitten, zoals Snickers afgelopen jaar deed met een '11 tegen 11' Fifa-wedstrijd in het Philips Stadion, samen met PSV en twee esports-helden.

 

3. Wees authentiek

Wanneer je iets doet binnen een cultuur, doe dan iets unieks en authentieks dat bij je merk past. Ga niet simperlweg een bekend persoon of een YouTube-kanaal sponsoren. Neem Guinness bijvoorbeeld. Het merk vertelde het verhaal van de Compton Cowboys, een community in LA die het bendeleven afzwoor en koos voor het bouwen van een urban ranch. In een drieminuten-durende film zie je de cowboys te paard door de straten van South Central Los Angeles rijden, dat vooral bekend staat om zijn hip-hop cultuur en bende geweld. Niet alleen maakte Guinness deze film, maar zette ook een slimme social campagne in met vertical videos en Instant Experiences om nog dieper in de verhalen van de hoofdrolspelers te duiken.

 

4. Claim en houd vol

Ga niet voor een one-off, maar laat al je communicatie langere tijd draaien om de gekozen cultuur. Red Bull en extreme sports is hier natuurlijk het meest bekende voorbeeld van. En heel misschien, als je een goed idee hebt, de uitvoering klopt, je risico’s durft te nemen, en je lang genoeg volhoudt, wordt je merk misschien wel datgene dat cultuur gaat bepalen. Net als Nike voor elkaar kreeg met de Dream Crazy-campagne:

15 juni 2018

Is Twitch de toekomst?

 

355 BILJOEN

Twitch is een platform waar miljoenen mensen met dezelfde passie samenkomen: games. Je kunt live zien hoe de nieuwste games worden gespeeld, natuurlijk met bijpassend commentaar van de streamer. Tegelijkertijd kun je met de andere kijkers discussiëren over de game en alles wat daarmee te maken heeft. Begint het bij jou te jeuken en krijg je zin om zelf te streamen, dan kan dat ook. In 2017 had Twitch meer dan 15 miljoen unieke bezoekers per dag en meer dan 355 biljoen minuten aan bekeken streams. Indrukwekkend, maar niet onverwacht. Zeker als je bedenkt dat de gaming industry vorig jaar een omzet had van 128,5 miljard. Binnen Twitch kun je een stream vinden van bijna elke game. Ben je geen FIFA-speler of PUBG-liefhebber? Geen probleem. Noem een game en je hebt een grote kans dat iemand, as we speak, aan het streamen is.

VEELZIJDIG

Dat ook de sterren, zoals Drake, hun weg naar het platform hebben gevondenis geen verassing. Gamen is populair. Veel merken zien potentie in de wereld van gamen en eSports en investeren daarom grote bedragen. Mede daarom kan je op Twitch én Fox Sports de wedstrijden uit de eDivisie bekijken. Ook het publiek weet Twitch steeds vaker te vinden. Waarom het steeds meer mensen aanspreekt, hangt van verschillende factoren af. Zo kijken sommige mensen vanwege de humor en de gesprekken die plaatsvinden in de chat, terwijl andere mensen Twitch bezoeken om grote gametoernooien te bekijken zoals de Rocket League Championship Series. Daarnaast kan je simpelweg checken of een game écht zo leuk is als je denkt.

 

JOIN THE MOVEMENT

Als je wilt adverteren, is het belangrijk om te weten dat er vooral mannelijke kijkers actief zijn op Twitch (81.5% tegenover 18.5%) en merendeel van de kijkers tussen de 18 en 34 jaar oud is. Daarnaast kun je voor verschillende advertising opties kiezen. Je kunt adverteren op de homepage, pagina’s van streamers of tijdens de stream zelf. Daarnaast kan je targeten op type content. Wil je jongeren bereiken? Dan is het slim om te focussen op games als Skylanders, Minecraft en Fortnite. Je hebt als merk dus genoeg mogelijkheden om jouw doelgroep te bereiken via Twitch. Dus… waar wacht je nog op?

 

10 januari 2018

2017 was een prijswinnend jaar

Hartstichting ‘Mond, Spraak, Arm. Beroertealarm!’ campagne

Blossoms meest bekroonde campagne tot nu toe. Dit jaar won deze campagne maar liefst een SAN, een zilveren Effie en een gouden Grand Prix Contentmarketing award. In één maand tijd stonden we twee keer op het podium! Persoonlijk ben ik extra trots op deze campagne, omdat niet alleen de ‘meetbare’ resultaten van deze campagne super waren, maar vooral ook omdat deze campagne écht het verschil heeft gemaakt in de levens van mensen. Tijdens de campagne kwam er een bericht binnen van iemand die de signalen van een beroerte dankzij de campagne herkende bij een familielid en diegene heeft het daardoor overleefd. Kippenvel!

Chio Always-on Contentcreatie

Niet alleen campagnes winnen prijzen, dat bewees deze case voor Chio. We wonnen namelijk ook een Dutch Interactive Award voor ‘het hele jaar iets lekkers op je timeline met Chio’. Een prijs voor de manier waarop we als Blossom ooit begonnen zijn: maandelijks content maken voor merken. Voor Chio pasten we het ‘Help, Hub, Hero’-framework toe, of zoals we hem zelf hipper hebben omgedoopt: het ‘Bass, Beats, Boom’-framework. Ik citeer de jury: “Deze case heeft groots ingezet op social. Dat is lef. Systematische en volwassen aanpak. Er is goed uitgegaan van de karakteristieken van de verschillende platformen en er is aansluiting met de televisie campagne.” Amen. 🙂

 

Whiskas ‘Een dagje met’

Genomineerd voor een Grand Prix Contentmarketing award, maar niet gewonnen. Toch verdient deze case een plek in dit lijstje. In deze campagne voor Whiskas, ter promotie van hun droogvoer, namen we namelijk een ‘risico’: we gaven onze community de regie over de content! Zes kattenbaasjes kregen van ons een Go Pro en legden gedurende twee weken het leven van- en met hun kat vast. Dat deze content het daarna megagoed deed, mag geen verrassing zijn. Kattenvideo’s domineren natuurlijk het internet. En ja, niet winnen was voor deze slechte verliezer bést even moeilijk. Maar dat maakt me niet minder trots op deze case!

 

Mijn goede voornemen voor 2018: nog meer prijzen winnen natuurlijk! Niet voor de prijzen an sich, maar vooral voor de (welverdiende) waardering en de energie die het ons team en onze klanten brengt. Al wordt het wel lastig om dit jaar te overtreffen.

28 december 2017

Building relationships in the Age Of Screens

 
SOCIALITY - Neologism, derived from 'Social' and 'Society';  the aggregate of people living together in a community, connected as well as disconnected through social media usage.

As a creative director at a social content agency, creating all types of social media content every day, it's pretty hard to make the next remarks to your teenage kids and get away with it:

  • 'Put your phones away and go play outside!'
  • 'Just go and do something where no screens are involved, okay!'

In this blog, I will question the validity, maybe even the sanity, of these two requests. This blog will go beyond the scope of good parenting, though. Rather, it covers how I believe we should deal with the obvious and omniscient Tyranny of the Screen in society. Because although this tyranny is very real, and although it clearly negatively affects so many families, companies, and other social networks, I believe that now is actually the best time to build a society that combines the fruits of face-to-face contact and physical proximity with the best of what screens, social media and technology have to offer.

It's this very conviction that influences my day-to-day attitude towards the campaigns we make at We Are Blossom. Admittedly, as a social content agency we daily contribute to the flow (or as some might argue: flood?) of posts on your social timeline. But we sincerely try to be meaningful, instead of intrusive; entertaining instead of annoying. Because otherwise we're just the new Mad Men, only with smarter toys.

Quite often, the screens of our phones, laptops and smartwatches crash the conversational party the way gonorrhoea kills a sex drive.

Being in the middle of this hurricane of social updates, not only should we be very aware of its risks and downsides, its magic and opportunities; we should also take responsibility by taking the lead in working towards a consumer-friendly version of our social hemisphere.

To be clear, I'm not pretending to have all the answers here. For two reasons: I really dislike that kind of people, and nowadays answers have their way of reaching the best-before-date pretty quickly. But if I'm able to give you some valuable insights or trigger a new thought (or two), then my mission for today is accomplished.

We're all screenagers

What I do know for sure, is that I cannot possibly blame my children for using their devices so frequently. Their entire social circle consists of people whose hands and eyes are glued to screens most of the time. My kids are dubbed 'The Screenager Generation'. Feeling as comfortable going back and forth between devices and face-to-face conversation, the way Limburgers switch between talking Dutch and their dialect tongue within the same sentence. And although you and I (probably) weren't born with a web domain to our name and a device in our hands, we have in fact become screenagers too.

But unlike many other articles and blogs you might have read, mine won't be telling you this is a bad thing. Let's just take of the sharp edges and be open to all the positive effects of being a screenager. I'm not saying this because I won't be making a living if I tell you otherwise. I'm saying it because I'm convinced our line of business will only survive if social media have both a social and selling power, in a way that is meaningful to consumers and brands.

Attribution mistake

Fair enough: quite often, the screens of our phones, laptops and smartwatches crash the conversational party the way gonorrhoea kills a sex drive. But let's not make the fundamental attribution mistake of pointing at screen usage as the root cause of conversational problems and people disconnecting from each other. For all we know, while frantically working on their smartphones, your friends, colleagues or children might be starting an online fundraiser for the Dutch Heart Foundation, or could be reaching out to the distant many around the world, for that final step towards a great innovation, a gorgeous product design, or a 3D-printed prosthetic for developing countries.

What others tell you to do

This fundamental attribution mistake is made by almost every blog or book that's out there about social media and screen (over-)usage. They'll tell you to set a daily usage schedule, establish technology-free days or vacations, even to wean yourself off of usage completely.

Oh, sure, I did come across sane advice as well, but most of it was too easy on the stomach, such as this: ‘Recognize the place social media and smartphone usage has in your life’. Specifically one article really rang true and relevant to my ears. Maybe to yours as well. It was a nicely written diary blog by Canay Atalay, talking about a social media detox; fortunately, it was much more than that, since it touched upon some of the subjects below that I feel are key to the discussion we should be having in the upcoming year.

Dopamine

We all know about the science and technology that gets people scrolling, swiping and double-tapping; about the urge we feel when we see that red button with a number of unread ('Important!') updates on our smartphones; about the dopamine soothing the socially hungry brain; about the pressure we feel to stay connected to friends, family and colleagues that are somewhere else doing God knows what. FOMO, years ago acknowledged as the reason why so often we are shutting out others by looking at our smartphones. But the way I see it, there's a bit more to it than just this fear of missing out.

Cause vs Effect

As a parent, but also as a friend, colleague and spouse, I have been wondering these past few months: what is the cause and what is the effect? Are devices and apps causing our Always On Stress, or are we? Are devices and apps so demanding we cannot resist them? Or is it simply us, demanding of ourselves that we don't miss out on anything? In other words:

Isn't blaming smartphones, screens and social media like blaming the cigarette for smoking?

Result vs Reason

The result of you looking at your screen might be that others feel you're shutting them out. But the reason to look at your screen and interact with it, is not to shut others out. Rather, it's to include yourself in. Into a world that gives you whatever you want whenever you want it. You want to treat yourself to this All You Can Eat menu, containing every imaginable type and size of content. (Probably accompanied by the 'soundtrack of your life' on your headset, provided by Deezer or Spotify.)

Certainty vs Uncertainty

Also, I believe our brain is almost constantly choosing between: A) the certainty of that tiny shot of dopamine we get from liking, sharing, commenting on the one hand, and B) the uncertainty of what's going to happen when there's no screen to entertain us. Apparently, the certainty of a small and instant reward beats the uncertainty of a potentially larger but delayed one. I used to think that instant gratification was merely linked to the child's or adolescent's brain.

But as it turns out, adults may be almost just as impatient as children are, when it comes to their smartphones. Although adults have a more developed prefrontal cortex (the part of the brain that influences our impulsive behavior), they still fall victim to instant gratification. Why? To them, smartphones are what the marshmallows were in the famous Marshmallow Experiment, executed at Stanford University: simply too hard to resist.

Are we mentally weak?

I think we are simply changing. Technology is changing so rapidly, that the speed at which our brain is being re-programmed is too low. And - subsequently - our behavioral change cannot possibly keep up. It's not that strange that we look down on our screens when they light up: it's always a somewhat rewarding experience, so why wouldn't we? We just have to tap a button to remember (Google, Shazam), to find a housekeeper (Helpling), or to get a car when we need one (GreenWheels). And, really 'grandpa', isn't it social to be on-screen? We're experiencing so much on-screen fun, entertainment and progress together these days by gaming, video-calling and real-time interaction during live streams. It has almost become an awkward remark, stating that actual face-to-face communication should still be preferred, because it would be more valuable and social.

Consolidation

Instead of believing we're going socially bankrupt, I think we're going to reap the benefits of all the available technology, and the experiences (positive and negative) we've had during the first phase of intense social media consumption we've gone through; these past 3-5 years.

As with many societal developments, after a period of over-consumption and subsequent stress and illness, we're entering a phase of consolidation. In which a sense of togetherness, sharing and truly connecting actually comes from watching something on Facebook, YouTube, Instagram or Snapchat together. Not competing with the more conventional ways of interacting. But simply giving us extra tools, time and ways to connect.

In other words: let's not see screen time as hours we spend instead of face-to-face conversation. Let's not see it as a substitute, but as a meaningful supplement to our daily dose of conversation. The way it was intended in the first place. As technology that’s out there to help us talk, share, entertain in a new and different way than we’ve grown accustomed to.

Social media usage as a meaningful supplement to our daily dose of conversation.

So, yes, I’m hopeful. But I'm just as hopeful as I am realistic. As I cannot (and don't want to) deny the conscious way social platforms, apps, brands and guys like me are creating social content that makes consumers want to click on, interact and engage with. But the keywords here are: 'want to'. As a society (and as the companies, families and groups of friends this society is made of) we need to counterweight this with other entertaining, meaningful conversational moments; either on-screen or off-screen.

Experiment. Learn. Improve.

Let me illustrate my hopeful state-of-mind  by giving you a personal example of the meaningful supplement social media can be. The Instagram content my 13-year-old son shares with me daily, gives me valuable insights about what and who he loves and hates. I listen to stuff on his Soundcloud page and YouTube channel, that he's been working on as a young producer.

I've seen so much good come from this. My kids are making stuff for an audience; which is a great way to build confidence, resilience as well as empathy. Both my son and my daughter (who's taking her first steps on Musical.ly and Instagram) are throwing stuff online, which makes them feel anxious about the feedback they'll get. Which is great, because they will have to deal with feedback the rest of their lives. Also, they are experiencing first-hand what it feels like when something they have shared is applauded or ignored by their following (albeit small).

That’s just kids’ stuff? It can easily be transferred to the adult world. It's just that us grown-ups are more afraid of making mistakes. And that's a shame, of course. Because our learning curve could be so much steeper when we use social media and other platforms to experiment as well, to learn and improve the way our kids do. We might find out there are thousands like us (not physically around us) that we can talk to, feel connected to, and thanks to whom we can make better and more successful stuff.

Which is why I’m pretty confident that my 'Sociality' definition at the top of this article will gradually change into the next one:

SOCIALITY - Neologism, derived from 'Social' and 'Society';  the aggregate of people living together in a community, connected and enriched through social media usage.

What now?

I would love to hear your view on Sociality, and how our society should be evolving towards one that integrates the good stuff of social media and screen usage into our daily lives. Not in a way that devices become our daily lives, but give us something to laugh, think or talk about. In a way that we know how and when to either ignore or pick up our devices. Please, share your thoughts, so I can learn from them, build on them, and hopefully bring them back to you in better shape. Share insightful articles with me to help me dive deeper, and to second-guess my own view above. As Ralf van Lieshout (strategist & co-founder of We Are Blossom) has already done by sharing this September article by Jean M. Twenge, featured in The Atlantic. Thanks, Ralf!

14 december 2017

Zó schrijf je beauty copy voor generatie Z!

1. Before we start…
Generatie Z, dus. Voordat je beautycopy gaat schrijven voor deze doelgroep, is het bést handig om te weten wie ze eigenlijk zijn, waar ze te vinden zijn en wat hun interesses zijn. Over het algemeen wordt gezegd dat generatie Z bestaat uit iedereen die tussen 1992 en heden is geboren. Belangrijk om te beseffen is dat deze groep absoluut niet hetzelfde is als de generatie millennials. Generatie Z is opgegroeid met internet én social media en zo’n beetje vergroeid met hun telefoon. Schrijf je dus copy voor deze generatie, zorg dan dat je mobile-first schrijft. Ellenlange teksten hebben geen zin, zéker niet met de enorm korte aandachtspanne van deze generatie. Keep it short. Dat is de key.

1a. Ga dieper in op de interesses van de doelgroep
Wil je beautycopy schrijven voor generatie Z, houd dan ook rekening met hun interesses op beautygebied. Omdat ieder segment van deze doelgroep nét weer anders is, kan ik je hier geen handleiding voor geven, maar ik kan je wel meenemen aan de hand van de Kruidvat-doelgroep. Op Instagram delen we een breed scala aan beautyproducten: van crèmepjes tot make-up en van droogshampoos tot parfums. Wat we zien, is dat de doelgroep meer geïnteresseerd is in goedkopere (en dus betaalbare) producten. De exclusievere producten hebben overigens wel een hoog like-gehalte. Wat ook goed werkt, is kijken welke producten de doelgroep gebruikt, en daarop inspelen. Het lijkt alsof ze het fijn vinden om bevestigd te krijgen dat ze de juiste producten gebruiken.

2. Kijk naar dé bloggers, vloggers en influencers van dit moment
Waar wij onze slaapkamermuren volplakten met posters van popsterren en acteurs en dezelfde schoenen kochten als de Spice Girls, doet de generatie van nu het nét even anders. Vergeet posters en popsterren: generatie Z is vooral geïnteresseerd in influencers: dát zijn hun grote voorbeelden. Ze kijken uren naar video’s op YouTube, en volgen al hun idolen op Instagram. Nu we weten wie generatie Z is, kunnen we écht beginnen.
Ga dus vooral even langs de Instagram-pagina’s van beautyinfluencers als Nikkie Tutorials, Beautygloss, Beautylab, Gigi Gorgeous, Vera Camilla en Beautyscene, maar ook personen als Romee Strijd, Bibi Breijman, Anna Nooshin en Claartje Rose. Kijk eens hoe zij schrijven. Wat voor woorden gebruiken zij en wat voor hashtags? En daarmee maak ik meteen een bruggetje naar tip 3.

3. Doe niet alsof je zelf een jonkie bent
Kijk zeker naar hoe influencers schrijven (en natuurlijk ook naar hoe generatie Z zélf schrijft), maar verlies één ding nooit uit het oog. Héél belangrijk voor volwassenen die schrijven voor generatie Z: doe asjeblieft niet alsof je zelf nog jong bent. Daar prikt deze generatie namelijk met gemák doorheen. Let bijvoorbeeld goed op de woorden die je gebruikt. Ga niet strooien met taal die in jouw tijd ‘cool’ was, want dan zit je nu vaak fout. ‘Blits, ‘flex’, ‘funky’, ‘dope’, ‘ruig’, ‘trendy’ en ‘jottum’ zijn niet meer. En niet onbelangrijk: houd goed in je achterhoofd dat jongeren heel graag zo volwassen mogelijk behandeld willen worden. Praat nog liever té volwassen tegen ze, dan dat je ‘jong’ tegen ze praat.

Oké, misschien begrijp je nu niet meer wat je dan wél het best kan schrijven, dus ik geef je even een voorbeeldje. Zo moet het wél:

 

veracamilla: I'm dreaming of a white Christmas... ?❄️⛄️? Er staat een nieuwe Lichaamstaal video online! Hoe zorg je dat je slank blijft tijdens de feestdagen? Moet je afblijven van het broodmandje en mag je nog wel dessert eten? ? GRAPJE! Hoe blijf je dik (in orde) tijdens de feestdagen? Veel belangrijker! Ik geef 5 tips! ? Nu online (link in bio) #bodypositivity #spon #GiletteVenus

beautygloss: Jullie weten inmiddels denk ik wel hoe gek ik ben op de kringloopwinkel (ik drop er graag spullen waar ik een ander blij mee kan maken EN ik vind het leuk om er rond te snuffelen). Wat is het leukste item dat jij ooit hebt gevonden in zo'n winkel?

 

Vera Camilla opent met een stukje lyrics dat we allemaal kennen, gebruikt humor én emoji’s (daarover later meer). Beautygloss gebruikt woorden als ‘drop’ en ‘snuffelen’, perfect in de context van haar post. Gewoon goed kijken naar anderen, dus. Je kunt je copy natuurlijk ook gewoon even laten lezen door iemand uit deze generatie. Zij hebben vást en zeker een mening over jouw stukje tekst.

4. Emoji’s zijn je beste vrienden
Schrijf je beautycopy voor generatie Z, dan zijn emoji’s een must op de socials. En dan vooral de girly, glittery emoji’s. Als je goed kijkt naar de influencers van dit moment, zie je dat ze de gele gezichtjes nog nauwelijks gebruiken. Hartjes ? , glitters ✨ , high fives ??, en meisjes-poppetjes ?? worden wél veel gebruikt. De hartjesogen en het kushartje trouwens ook. ? ?
Belangrijk is dat je goed kijkt naar je copy. Welke emoji past daarbij? Ik schotel je even wat Kruidvat-voorbeelden voor.

 

Kruidvat: If we can't see you highlighter from outer space, you're not wearing enough! ? Met deze Kruidvat Professional make-up kwasten breng je 'm perfect aan! ? #kruidvatbeauty #kruidvat #makeup #kruidvateigenmerk #limitededition

Kruidvat: Alsof je récht uit de sauna komt! ? Ons panel testte de Spa Secrets Bodymilk Spray! Kijk mee en oordeel zelf  ? (Link in bio)! #kruidvatbeauty #kruidvat

Kruidvat: I came, I saw, I contoured. ? Wil jij deze #ProArtist Highlight-set winnen voor de feestdagen? ? Tag een vriendin die deze actie moet zien en maak kans op deze set! ?  #kruidvatbeauty #kruidvat #woensdagwindag

Kruidvat: Say goodbye to your make-up brushes! ? Blending sponges are here to save your life! ? Met deze fijne sponsjes breng je je make-up wél vlekkeloos én mooi aan! Hoe het werkt? Lees het in onze blog ? (Link in bio)! #kruidvatbeauty #kruidvat

 

Zoals je ziet, worden emoji’s ook veel gebruikt om je tekst wat op te leuken. Gebruik bijvoorbeeld een kerstboom als je het hebt over de feestdagen. Of de space-emoji als je ook daadwerkelijk schrijft over de ruimte. Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos en kan ik je nog tig voorbeelden geven. Zo kun je deze: ? gebruiken als je het hebt over een foto, of deze ? als je schrijft over vriendinnen. Over het algemeen geldt overal: kijk goed naar populaire influencers.

5. Leuke tekstjes of quotes
Mijn favoriete tip: gebruik leuke tekstjes of quotes, gerelateerd aan je copy. Zoals je ziet in de voorbeelden van Kruidvat én het voorbeeld van Vera Camilla, is dit een leuke manier om de aandacht te trekken. Ben je nu totaal inspiratieloos? Géén paniek: Google is je held. Ik strooi gewoon nog even met wat voorbeelden:

 

Kruidvat: Whoever said that money can't buy happiness, simply didn't know where to shop! ? Deze week is álles van @maxfactor 1+1 gratis en eh... Daar worden wij héél blij van! ? #kruidvatbeauty #kruidvat

Kruidvat: Blaaaack FriYAY! ??? Dé actie waar je het hele jaar op hebt gewacht is hier! Deze vrijdag, zaterdag én zondag is álle make-up 1+1 gratis!  ? (Link in bio)! #blackfriday #kruidvatbeauty #kruidvat #makeup

Kruidvat: Don't be afraid to sparkle! ✨ @Labellonederland heeft speciaal voor de feestdagen een nieuw, glitterend jasje gekregen, and we love it! ? #lessbittermoreglitter #kruidvat #kruidvatbeauty #pretty #beauty

Kruidvat: Tag je sister from another mister, want deze actie kun je delen! ? Koop twee producten van Max Factor, en krijg er één voor de helft! En je krijgt er nog een powerbank bij ook! #kruidvat #kruidvatbeauty #maxfactor #aanbieding

Kruidvat: Have a spooktacular Halloween! ☠ Met @essence_cosmetics creëer je de griezeligste looks! Voor welke ga jij? Check de blog voor inspiratie  ? (Link in bio)! #woehahaha #happyhalloween #kruidvat #kruidvatbeauty

Kruidvat: Sorry, i can't hear you over the volume in my hair. ? Met deze borstels van Kruidvat Professional zit jouw haar altijd goed! #kruidvat #kruidvatbeauty #beauty

 

Volgens mij kun je nu wel aan de slag. De beste tip die ik kan geven: haal je inner Beyoncé naar boven. Dat lukt mijn collega Bram van de Riet ook heel goed, en als je hem ziet, denk je nou niet meteen: díe schrijft beautycopy. Of eh… toch wel?

View